Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

“275 € ετησίως συνεισφέρει κατά μέσο όρο κάθε Ευρωπαίος Πολίτης στους πόρους της ΕΕ”: Σταύρος Κατσίλης, Δικηγόρος – Αναπτυξιακός Σύμβουλος (13/11/08)

Καλεσμένος στην εκπομπή μας στις 13 Νοεμβρίου 2008, ήταν ο κος Σταύρος Κατσίλης, Δικηγόρος - Αναπτυξιακός Σύμβουλος, με πολυετή εμπειρία σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πεδίο συζήτησης ήταν γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια οικονομική κρίση που διανύουμε.

Αρχικά ο κος Κατσίλης μας ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, και τα Θεσμικά Όργανα που είναι πέντε: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο κος Κατσίλης μας ανέφερε ότι αυτή την στιγμή το σημερινό Κοινοβούλιο αριθμεί 785 μέλη από όλες τις 27 χώρες της ΕΕ, ενώ δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 736 από την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο (δηλ. 2009 – 2014).

Στην συνέχεια μας ανέλυσε με ποιον τρόπο το Κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει έναντι του Εθνικού, ξεκαθαρίζοντας ορισμένα σημαντικά ζητήματα που μπερδεύουν τους περισσότερους.
Ακολούθησε συζήτηση για τους πόρους της ΕΕ και πως τους κατανέμει. Η Ελλάδα, ανέφερε ο κος Κατσίλης συμμετέχει με το 2% του ΑΕΠ, ενώ ένα μέρος του ΦΠΑ πηγαίνει επίσης στα Ταμεία της ΕΕ. Χαρακτηριστικά μας ανέφερε ότι κατά μέσο όρο οι Ευρωπαίοι πολίτες καταβάλουν 275 ευρώ ετησίως για την ΕΕ.

Η συνέντευξη έκλεισε με συζήτηση για την παγκόσμια οικονομική κρίση, και τις διαφορές της Ευρωπαϊκής από την Αμερικάνικη οικονομία.

Ακούστε ζωντανά όλη την συνέντευξη στην κατηγορία "Podcasts: Interviews".

Παρακάτω ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την συνέντευξη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: